pondělí 2. listopadu 2015

Trnková, aneb což takhle trnkový likér?

Letos se u nás trnky urodily, jsou velké a dobré. Udělala jsem trnkový likér, moc nám chutná.

Kdybyste měli chuť to zkusit, tady je recept:
Sladký aperitiv z trnek
1 kg trnek
1 litr vodky
kousek celé skořice
5 hřebíčků
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku

0,5 kg cukru
0,6 litru vody

Trnky propláchneme a rozmačkáme (já používám paličku na maso a trnkám pod mikrotenem "natluču").
Dáme je do skleněné lahve, přidáme koření a zalijeme vodkou.
Necháme je macerovat 10 dní.

Po deseti dnech trnky scedíme a vymačkáme v utěrce či jiném plátýnku. Vodu s cukrem svaříme a vychladlý cukerný roztok přidáme k "vyždímané" tekutině. Necháme likér ustát a druhý den jím naplníme lahve.
Doporučuje se sbírat trnky poté, co přešly prvním mrazíkem, jsou pak měkčí a méně trpké.






Žádné komentáře:

Okomentovat